Main Content

Over kattenverzekeringen

Een kattenverzekering is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld: de premie, de dekking en het eigen risicobedrag. Belangrijk om te houden: een kattenverzekering is doorgaans een verzekering op maat. De premie wordt bijvoorbeeld berekend aan de hand van de leeftijd van de kat. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk een kat te verzekeren die chronische aandoeningen heeft, terwijl dat bij een andere verzekeraar niet mogelijk is. Daarom is het belangrijk de polisvoorwaarden goed door te nemen, alvorens een kattenverzekering af te sluiten.

Kattenverzekeringen vergelijken

De premie verschilt per verzekeraar. Daarom is kattenverzekeringen vergelijken noodzakelijk. De premie is niet alleen afhankelijk van de verzekeraar, maar ook van de leeftijd van de kat. Hoe ouder de kat is, hoe hoger de premie per maand. Een kattenverzekering is er al vanaf tien euro per maand. Het is een fijne gedachte dat de kat geholpen wordt en alle medische zorg krijgt die noodzakelijk is. Op die manier zal de kat mogelijk volledig herstellen. Toch zijn er een aantal zaken waar men op moet letten, alvorens een kattenverzekering af te sluiten. De premie kan onderling enorm verschillen. Daarnaast is ook de dekking van belang, evenals het eigen risicobedrag.

Kattenverzekering vergelijken

De beste kattenverzekering

De beste kattenverzekering is een verzekering die zowel optimale bescherming biedt tegen medische kosten, het beste is voor de kat en uiteraard voor de portemonnee van de huisdierenbezitter. Het kiezen van de beste kattenverzekering is namelijk niet eenvoudig. Per geslacht, ras, leeftijd en gezondheid van de kat kan de beste kattenverzekering namelijk behoorlijk verschillen.

Bbeste kattenverzekering

Wat wordt wel en niet vergoed?

In Nederland is slechts vijf procent van alle huisdieren verzekerd. In landen als Groot-Brittannië en Zweden ligt dat percentage veel hoger. Dat komt mogelijk ook door de verschillen in wat verzekeraars wel en niet vergoeden.

Premie van een katverzekering

De premie wordt doorgaans berekend aan de hand van een aantal zaken. Het is goed mogelijk dat beide katten met hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd toch een heel andere premie kosten. Dat kan komen door het verschil in ras. Bepaalde rassen zijn moeilijker te behandelen of meer waard. Om die reden kan de premie aanzienlijk verschillen.

Het is belangrijk erbij stil te staan dat een kattenverzekering een verzekering op maat is. Met een kattenverzekering is de eigenaar gedekt tegen onverwachte kosten. Zonder verzekering kan het zijn dat de kosten te veel oplopen, waardoor het wellicht zo ver kan komen, dat het beestje moet worden ingeslapen.

Het is niet altijd zo dat de duurste verzekering altijd de beste dierenverzekering voor de kat is. Houd rekening met de premie, maar ook met de dekking en het eigen risico.

Meer over eigen risico

Katten verzekering afsluiten

Een kattenverzekering afsluiten is het voordeligst wanneer men ervoor kiest de verzekering meteen in het eerste levensjaar van de kat af te sluiten. Er zijn verschillende motieven om een kattenverzekering af te sluiten. De premie van een kattenverzekering blijft gedurende het leven van de kat hetzelfde. Hier geldt vaak: hoe ouder de kat, hoe hoger de premie van de kattenverzekering.

Katten verzekering afsluiten

Dekking

De dekking kan per kattenverzekering verschillen. Dat zien we doorgaans ook terug in de premie. Belangrijk om te beseffen: vrijwel alle verzekeringen hebben een maximumbedrag voor de dekking vastgesteld. De dekking van een kattenverzekering kan variëren tussen de 3000 en 5000 euro. Daarom is het belangrijk de verzekeringen onderling goed te vergelijken. Het is niet per definitie zo dat de verzekeraar die de hoogste premie vraagt, ook de hoogste dekking heeft. Daarom is het belangrijk de dekking en premie tegen elkaar af te wegen.

Welke behandelingen er vergoed worden door de verzekeraar, staat uitgebreid beschreven in de polisvoorwaarden. Bij sommige verzekeraars is het noodzakelijk een extra dekking af te sluiten voor bijvoorbeeld castratie/sterilisatie, terwijl dit bij andere verzekeraars inbegrepen is. Bij de meeste aanbieders kunnen verzekerden binnen de polis modules in- en uitschakelen. Op die manier kan de premie iets hoger of lager uitvallen.

Dekking en vergoedingen

Eigen risico

Sta bij het afsluiten van een kattenverzekering ten slotte ook nog stil bij het eigen risicobedrag. Het eigen risicobedrag werkt in principe net zo als bij de zorgverzekering voor mensen: per behandeling moet een deel van de kosten zelf vergoed worden. Dit betekent dat de verzekeraar niet alles zal betalen, maar slechts een deel ervan. Het andere deel moet door de verzekerde betaald worden.

Vrijwel alle verzekeraars werken met een eigen risico. In tegenstelling tot bij de zorgverzekering, werken kattenverzekeringen met een percentage per schadegeval. Slechts een aantal verzekeraars werken met een vaste prijs, zoals bijvoorbeeld 500 euro per geval. Dit betekent niet dat men 500 euro moet betalen, wanneer de schade maar 100 euro is. Het betekent dat de eerste 500 euro van het bedrag door de verzekerde betaald wordt, de rest betaalt de verzekerde. Stel: een operatie kost 2000 euro. Het eigen risicobedrag ligt op 10%. Dat betekent dat de verzekerde de eerste 200 euro zelf betaalt. De overige 1800 euro komt dan van de kattenverzekering.

Meer over eigen risico